Je bent verliefd, je bouwt samen aan een relatie en de volgende stap is dat je samen op zoek gaat naar een woning om samen te gaan wonen. Samen wonen, samen de toekomst tegemoet, heerlijk!

Inmiddels ben je een aantal jaren verder en 1 van beiden komt onverwachts te overlijden. Wat nu?

Naast het verdriet van het overlijden heb je als overblijvende partner ook te maken met veel geregel. Eerst de uitvaart en vervolgens de juridische en financiële afwikkeling van het overlijden.

Na al die jaren samen gewoond te hebben ben je er altijd van uit gegaan dat jij de erfgenaam bent van jouw overleden geliefde.

Hoe hard en verdrietig kan het dan zijn als je er na het overlijden pas achter komt dat dit helaas niet het geval is. Volgens de wet ben je namelijk geen partner, geen erfgenaam.

Volgens het erfrecht erf je niet van jouw overleden partner, daarvoor dien je getrouwd te zijn of een partnerregistratie te hebben geregeld.

Kan dit anders? Ja zeker! Bij leven kan je zaken zo regelen dat je als samenwonende partners wel elkaars erfgenaam bent. Zo voorkom je veel ellende bij overlijden. Je kan hierbij denken aan de woning waar jullie samen hebben gewoond, het vermogen van de overleden partner of eventuele pensioentoezeggingen.

Ga je samenwonen of woon je al jaren samen? Laat je goed adviseren over de consequenties van het overlijden van één van de partners. Ik help je hier graag mee.

Het is essentieel om te beseffen dat het erfrecht voor samenwonende partners anders is dan voor getrouwde stellen of geregistreerde partners. In Nederland hebben samenwonende partners standaard geen erfrechtelijke aanspraken op elkaars nalatenschap. Dit betekent dat als je niets regelt, je geen recht hebt op de erfenis van je partner als deze komt te overlijden.

Om ervoor te zorgen dat je wel elkaars erfgenaam kunt zijn, is het raadzaam om juridische stappen te ondernemen. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan door het opstellen van een samenlevingscontract en het benoemen van elkaar als erfgenamen in elkaars testament. Door deze maatregelen te treffen, kun je ervoor zorgen dat de erfenis van je partner naar jou gaat zoals jullie dat wensen, zonder onaangename verrassingen in tijden van verdriet en rouw.

Het is verstandig om met een RegisterExecuteur te spreken om de juiste stappen te nemen en ervoor te zorgen dat je juridisch goed bent beschermd als samenwonende partners. Op deze manier kun je gemoedsrust hebben en je relatie beschermen, zelfs in moeilijke tijden.