Levenstestament
In jouw levenstestament kun je jouw wensen vastleggen voor het geval dat je tijdens jouw leven door ziekte of andere omstandigheden niet meer in staat bent, of niet wilt, om zelf jouw belangen te behartigen. Wie moet er dan namens jou beslissingen nemen? Wil je dat deze beslissingen tijdelijk of permanent worden genomen? En moeten ze onmiddellijk van kracht zijn, of pas geldig worden als je wilsonbekwaam bent verklaard?
Zonder het opstellen van een levenstestament kan in sommige gevallen de kantonrechter een bewindvoerder, mentor of curator aanstellen om jouw zaken te behartigen.
In een levenstestament kun je diverse financiële, juridische en medische zaken regelen. Je kunt bijvoorbeeld aanwijzen dat jouw gemachtigde namens jou contact onderhoudt met jouw bank. Ook kun je toestemming geven of juist verbieden om jouw eigen woning te verkopen, regels stellen rondom giften of schenkingen, en het beheer van een besloten vennootschap regelen. Het is ook belangrijk om te bepalen wat er moet gebeuren met jouw online profielen als je wilsonbekwaam bent.
In jouw levenstestament kunnen jouw medische wensen tot in detail worden vastgelegd. Hierbij kun je denken aan een niet-behandelverklaring en bepalen met wie jouw arts jouw medische dossier mag delen. Deze sectie kan dienen als richtlijn voor jouw (huis)arts.
Hoe kan ik jou hierbij ondersteunen?
- Ik kan beginnen met het inventariseren van jouw wensen en jouw financiële en juridische situatie, zowel zakelijk als privé.
- Ik kan jouw levenstestament beoordelen en, indien nodig, je begeleiden naar een notaris voor het opstellen van een passend levenstestament of gewenste aanpassingen in een bestaand document.
- Ik kan worden vermeld als jouw levensexecuteur, gevolmachtigde, opvolgend gevolmachtigde of toezichthouder, afhankelijk van jouw wensen.