Wanneer ik klanten vraag of ze hebben nagedacht over de verdeling van hun nalatenschap, krijg ik vaak het antwoord: “Ik heb wel ‘iets’ geregeld via de notaris.” Wat dat ‘iets’ precies is, weten ze vaak niet precies te omschrijven. Meestal is er dan in ieder geval een testament opgemaakt, want daarvoor hebben we de notaris nodig.

Mijn volgende vraag is dan vaak: “Wat heb je in jouw testament opgenomen?” Het antwoord daarop is vaak een vraagteken…

Erfplanner vs. Notaris: Wat is het verschil?

Met dit bericht wil ik duidelijk maken dat de ene stap de andere niet uitsluit. Het is belangrijk om te begrijpen dat erfplanners en notarissen verschillende rollen en expertises hebben:

  • Erfplanner/erfrechtspecialist: Als erfplanner/erfrechtspecialist stel ik geen testamenten op, maar ik kan wel samen met mijn klanten bepalen hoe bepaalde zaken in het testament opgenomen moeten worden. Erfplanning gaat verder dan alleen het opstellen van een testament; het omvat ook het optimaliseren van fiscale en juridische aspecten van jouw nalatenschap, het vastleggen van wensen en het begeleiden van het gehele proces.
  • Notaris: De notaris is een juridisch professional die bevoegd is om testamenten en andere juridische documenten op te stellen en te bekrachtigen. De notaris zorgt ervoor dat jouw testament juridisch correct is en voldoet aan alle wettelijke eisen.

Door samen te werken kunnen erfplanners en notarissen ervoor zorgen dat jouw nalatenschap zowel juridisch als fiscaal optimaal geregeld is.

Waarom eerst naar de erfplanner?

Hieronder deel ik een aantal voordelen van het inwinnen van advies bij een erfplanner voordat je naar de notaris gaat:

✅ Uitgebreid plan: De erfplanner maakt een plan op basis van juridische en fiscale aspecten. Dit plan wordt in overleg met de notaris besproken, zodat duidelijk is hoe zaken in het testament geregeld kunnen worden.

✅ Juridische en financiële adviezen: Vanuit het erfplan volgen diverse juridische en financiële adviezen. Ik kan als erfplanner de klant bij een groot deel van deze zaken verder helpen. Daar waar ik zelf niet over het specialisme beschik, heb ik meerdere specialisten in mijn netwerk.

✅ Continu up-to-date: Als erfplanner leggen we het dossier vast en hebben we om de 3 à 5 jaar contact met de klant om ervoor te zorgen dat de nalatenschapsregistratie altijd up-to-date is.

✅ Digitale nalatenschapsregistratie: Een erfplanner die is aangesloten bij de Stichting RegisterExecuteur zorgt ervoor dat de nalatenschap wordt geregistreerd in het digitale nalatenschapdossier, dat 24/7 beschikbaar is voor de klant.

✅ Uitvaartwensen: Als erfplanner bespreek ik ook de wensen voor de uitvaart met mijn klanten. Dit is een onderwerp dat vaak gemeden wordt, maar het geeft zowel mijn klant als de nabestaanden rust als zaken besproken zijn en afspraken terug te vinden zijn na een overlijden.

Kortom, een testament op laten maken bij de notaris is een goede stap, maar sla de eerste stap naar de erfplanner niet over.